Nejdražší káva na světě
Máte rádi kávu? A jaký druh je pro vás ten nej? Pokud jste opravdu milovníci kávy, jistě rozpoznáte dobrou a kvalitní od té horší. A víte, o které kávě se říká, že je ta nejkvalitnější a také nejdražší? Jedná se cibetkovou kávu, také zvanou Kopi Luwak (v překladu z indonéštiny slovo kopi znamená káva a luwak cibetka).
Pro je cibetková káva tak drahá a co je na ní zvláštního oproti ostatním druhům?
Většina kávových zrn je sbírána na plantážích a poté pražena, u cibetkové kávy je tomu ale jinak. Plody kávovníku jsou vlastně také sbírány, ale ne lidmi, nýbrž kunovitou šelmou – cibetkou. Ty projdou jejím trávicím traktem. Sběrači pak hledají trus cibetky a z něj kávová zrna vybírají. Následně je oplachují v říčkách.
Zrna se poté vyloupávají a praží a tím získávají svou lahodnou vůni a jemnou chuť. Proces pražení je důležitý a má své přesné postupy. Káva musí být pražena na medium, jinak by zhořkla a tím by se zkazila celá chuť i vůně.
Cibetková káva je tak drahá především proto, že hledat trus cibetek je složité a časově náročné. Na Bali, Sulawesi, Sumatře a Jávě sice nalezneme velké plantáže s cibetkami, ale ani tam není jednoduché trus hledat. Někteří obchodníci zkoušeli cibetky chovat v zajetí, ale ty prý poté odmítaly jíst kávová zrna. Proto se každým rokem podaří nasbírat pouze několik set kilo této výborné kávy. Navíc v místech, kde nejsou takovéto plantáže je možné trus cibetky nalézt převážně v horách a v hustém houští.
Cibetky mají výborně vyvinutý čich a zrna si také pečlivě vybírají, čím činí tuto kávu kvalitní. Faktem je ale také to, že v trávicím traktu prochází plody kávovníku procesem fermentace, při kterém ztrácí hořkost.
Dnes už je možné koupit Kopi Luwak i u nás, a to především přes internet. Pokud ale chcete tuto kávu ochutnat, dávejte pozor, kde ji kupujete. Najděte si všechny informace o prodejci a především, zda vlastní certifikát. Určitě se vyplatí si připlatit, protože levnější kávy mohou být pouze náhražky, nebo různě namíchané směsi.